fredag 17. desember 2010

Full storm!


(Innlegg skrevet 6. november)

I går var en dag litt utenom det vanlige. På morgenen var det strålende sol og kjempevarmt, og plutselig rundt ett begynte det å regne, men det var fortsatt strålende sol. Klokka to ble det mørkt. Mørkt som det vanligvis er rundt sekstida her (sier ikke så mye for dere i Norge, men det var veldig mørk skumring, aldri opplevd noe lignede) og da jeg så ut av vinduet så var himmelen helt svart, men borte i horisonten like over fjellene så jeg sola titte fram. Plutselig rundt tre kom regnet og det begynte å tordne i det fjerne, og det skal være sagt at det ALDRI tordner på dagen her i Swaziland, det skjer vanligvis på kvelden like etter at det har blitt mørkt. Jeg forta meg ned i hostel og like etter at jeg kom inn hørtes det ut som om noen kasta svære steinblokker på taket. Heldigvis var det bare hagl i usedvanelig mengde og størrelse. Tror de første som datt ned var på størrelse med biljardkuler, helt utrolig! De ødela flere lamper rundt omkring på campus. Etter en 20 minutter med hagel kom alt vannet som måtte finnes i himmelen ned på en gang. Det lagde seg store bekker rundt hostel bare etter ti minutter. Utrolig kult å se på, jeg var helt i ekstase og hadde lyst til å gå ut og løpe rundt i regnet, men det hadde antagelig ikke vært veldig smart.

Etter skola tok jeg skolebussen til byen for å feire flere forskjellige bursdager på en gang. For å komme oss dit må man på veien krysse en liten bekk. Problemet var bare at det ikke lenger var en uskyldig liten bekk som vanligvis renner halvannen til to meter under veien, men en bred elv. Og det bare etter en og en halv time med regn og hagl. På grunn av strømmen og at vannet rant 30 cm over veien måtte vi vente en halvtime for vår macho bussjåfør Babe Laurence til å manne seg opp og bli den første til å prøve å krysse. Og det gikk heldigvis fint. Vi var heldig som var i en buss og ikke bil siden de er betydelig lavere enn bussen og måtte vente en stund for å krysse.

Folk har sagt at det er vanlig her nede at man kan oppleve alle årstider på kort tid, men likevel når jeg prata med noen folk som har bodd i Swaziland i hele sitt liv og de sa de ikke hadde opplevd lignende. Det er utrolig sjeldent at det tordner på dagen, og de hadde aldri opplevd en så lang og intens haglstorm. Men det rareste var at det var helt mørkt klokka tre. Jeg syntes det var utrolig gøy å oppleve, men om det er et resultat av global oppvarming skulle jeg gjerne vært foruten. Og når jeg tenker på hvor mange som ikke hadde ordentlig tak over hodet når dette skjedde, er også litt usikker på hvor mye et lite blikkskur tillegg til dyrket mark og sånne ting tåler av regn og hagl.


Ingen kommentarer: